Et arkiv – eller arkivinstitusjon -oppbevarer, ordner, bevarer og tilgjengeliggjør arkivmateriale. Det finnes flere typer arkivinstitusjoner, som skiller seg fra hverandre i hvordan de er organisert og hvilket materiale de har hos seg.
Ulike arkivinstitusjoner
Arkivverket
Arkivverket består av Riksarkivet, flere statsarkiv, samisk arkiv og Norsk helsearkiv. De har ansvar for all offentlig arkivmateriale som er knyttet til statlige styringsnivå, og har også flere privatarkiv. Riksarkivaren er ansatt her.
Interkommunale arkiv
Interkommunale arkiv er instanser som tar vare på kommunalt (og fylkeskommunalt) arkivmateriale. Arkivet eies av medlemskommuner som samarbeider om å ta vare på sine arkiv. Det er dyrt å godkjente lokaler for oppbevaring av arkiv, det er krevende å bygge opp faglig kompetanse blant de ansatte. Samarbeid via interkommunale selskaper er en god løsning, som gjør at store oppgaver blir fordelt på flere og man slipper å ta alle kostnadene selv.
Byarkiv
Byarkiv finnes i større byer som blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Her finner man arkivmateriale som er knyttet til bykommunen.
Regionale arkiv
Regionale arkiv/ fylkesarkiv er en måte å organisere seg på. De inneholder arkivmateriale fra det aktuelle fylket/regionen.
Private arkiv
Private arkiv skiller seg fra offentlige arkiv, og inneholder arkivmateriale fra private samlinger. Privatpersoner og andre instanser som ikke regnes som offentlige kommer ikke inn under arkivloven, og er ikke pliktet til å ta vare på sitt arkivmateriale etter loven. Heldigvis har flere private aktører holdt eget arkiv, og i dag regnes private arkiver som et svært verdifullt og nødvendig supplement til de offentlige arkivene.
Arkiv Troms er et interkommunalt arkiv som tar vare på og formidler arkivmaterialet til kommunene i Troms.