En kommune er et geografisk avgrenset område i landet vårt, som er en egen politisk og administrativ enhet. Det vil si at kommunen selv, til en viss grad, kan bestemme over lokale saker innenfor sine grenser.
Hva er en kommune?
Kommune betyr felles
Ordet kommune har kommet til oss via det franske ordet commun, som igjen er dannet fra det latinske begrepet communis som betyr «felles». En kommune kan med andre ord forstås som et fellesskap.
Formannskapslovene av 1837
I 1837 ble formannskapslovene vedtatt, to viktige lover som etablerte lokalt selvstyre i landet basert på kommuner (formannskapsdistrikter). Den gang var disse etablert på grunnlag av de gamle prestegjeldene, og i ettertiden har man diskutert og endret (og endret om igjen) kommunegrensene. Endring av kommunegrenser er også en høyaktuell sak i vår tid.
Kommuner i Troms
I Troms finnes det per dags dato 21 kommuner: Tromsø, Harstad, Tjeldsund, Kvæfjord, Ibestad, Gratangen, Lavangen, Bardu, Salangen, Målselv, Sørreisa, Dyrøy, Senja, Balsfjord, Karlsøy, Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.
Formannskapsmodell
Kommunenen i Troms er alle styrt av en formannskapsmodell. Det betyr at politikerne som leder kommunen sitter i et kommunestyre og i et formannskapå. Hvert 4. år velger de som bor i kommunene hvilke politikere som skal lede kommunen, med ordføreren i spissen. I tillegg til kommunestyret består en kommune også av en fast stab med ansatte i administrasjonen, ledet av en rådmann. Disse er fast ansatt, og hjelper de innvalgte politikerne å gjøre jobben sin.
Fra vugge til grav
Kommunen har ansvar for mange store og små oppgaver innenfor sine grenser. Enheter som skoler og barnehager, legekontor, ungdomsklubber, svømmehaller, helsestasjoner, kulturskoler m.fl. produserer alle arkivmateriale som til sammen utgjør det samlede arkivet fra hver kommune. Kommunen følger sine innbyggere fra de blir født til de dør – fra vugge til grav.