I kommunearkivene finner vi dokumentasjon på 17. mai-feiringer i fylket vårt. Ser man på de gamle programmene for dagen, så har kanskje ikke så mye endret seg gjennom tidene. Barnetog, taler og godteri og leker til barna har vært faste innslag helt opp til vår tid.
Barnetog
For barn og unge er en av de mest typiske måtene å feire 17. mai på å gå i barnetog. I togene vifter barna med norske og samiske flagg, synger sanger og roper hurra for 17. mai. Skolene har med seg faner som viser hvilken skole barna tilhører.
Det var først og fremst dikteren Henrik Wergeland, som også var vår første riksarkivar som gjennom sine taler og dikt bidro til at 17. mai ble en virkelig nasjonaldag i hele Norge.
En ivrig forkjemper var også Bjørnstjerne Bjørnson, og det var på hans initiativ at det første barnetoget kom i stand i 1870. Han hadde en venn som var skolebestyrer og han arrangerte Smaagutternes Flagtog i 1869 for elever fra sin skole. De første barnetogene var forbeholdt gutter. Jentene kom med fra 1889.
Under 2. verdenskrig
Det var forbudt å markere grunnlovsdagen under den tyske okkupasjonen. Det å gå i 17. mai-tog eller å bruke fargene i det norske flagget på klærne ble slått hardt ned på. Det ble derfor feiret ekstra mye i mai 1945 da frigjøringen kom