På 1800-tallet arbeidet mange barn i Norge som gjetere. Det ble sett på som helt nødvendig at barn deltok i landbrukets mange arbeidsoppgaver. Det er blitt anslått at det omkring 1850 var så mange som 50 000 barn i Norge som var gjetere. I Troms ser det ut som om gjeteryrket var mest vanlig i Målselv, Bardu og deler av Balsfjord.
Barnegjetere i Målselv og Bardu
Skoleprotokollen for 8. og 9. skolekrets, i Målselv, viser at det ble holdt omgangsskole i kommunehuset i Moen i 1875. Olai Nilssen (14 år), Torvald Hanssen (10 år), Peter Efraimsen (14 år), Anna Jansdatter (14 år), Mikkel Jenssen (14 år), Isak Eriksen (11 år) og Mari Ingebrigtsdatter (10 år) var alle sammen skoleelever i 1875. På denne tiden fikk elevene 12 uker skolegang hvert år. I folketellingen fra 1875 er alle de 7 barna som er listet opp ovenfor, registrert som gjetere.
I 1875 ble det laget en oversikt over alle innbyggere i Norge. I folketellingen får vi blant annet vite hva befolkningen levde av, hvor de bodde, hvor mange de var i hver familie (alder, fødested, familiestilling) og hva de arbeidet med. I folketellingen fra 1875 for Bardu, Målselv og Øverbygd kommuner er 57 barn registrert som gjetere. Noen få av disse barna var gjetere på sine hjemgårder, men de aller fleste ble sendt ut i tjeneste på andre gårder – noen ganger langt hjemmefra.
Både gutter og jenter arbeidet som gjetere. I folketellingen er de oppført som tyende eller tjeneste og med gjeter som yrke. Enkelte av gjeterne er ført opp med flere arbeidsoppgaver – for eksempel gjeter og barnepike eller gjeter og vedhugger.
Barna som er oppført som gjetere er født mellom 1860 og 1867 – det vil si at de eldste barna var 15 år og de yngste barna, Karen Anna Mortensdatter og Andreas Ingebriktsen, var 8-9 år gamle i 1875. De fleste gjeterne i 1875 var i 10-12 årsalderen. Karen Anna Mortensdatter arbeidet på gården Fredriksberg i 1875, hos gårdeier Helge Tollefsen. Det er hele 7 tjenestedrenger – og jenter som er registrert på gården Fredriksberg, samt 2 gjetere – Karen Anna Mortensdatter og Olai Nilssen – Olai er 14 år i 1875. Foreldrene oppgav at de bodde på gården Rognmo da Olai ble døpt, men oppholdt seg på Finnsund i 1875. Karen Anna kom fra Rognlid. Kanskje var Olai og Karen Anna gjetere sammen på setra til gården Fredriksberg som lå i Mauken? Kanskje lærte Karen Anna alle oppgavene hun fikk som gjeter av Olai?
I Troms kan det se ut som gjeteryrket var mest vanlig i Målselv, Bardu og deler av Balsfjord. Målselv og Bardu ble kolonisert fra slutten av 1700-tallet og utover 1800-tallet. Det var folk fra Helgeland og etter hvert fra Østerdalen, Gudbrandsdalen og andre østnorske daler som reiste nordover og ryddet gårder i Målselv og Bardu. Rovdyrbestanden var stor og utgjorde en trussel mot husdyrene på utmarksbeite.
Det er pekt på at barnegjetere ble løsningen fordi det var mangel på arbeidskraft på bygdene og at barn var billig arbeidskraft. Arbeidet som gjeter var dårlig lønnet, men ble noe bedre fram mot 1900.
Gammel vise om en fattig gjetergutt, som Kirsten Marie Gaare (f.1943) lærte da hun vokste opp i Djupvik, Kåfjord kommune. Sangen lærte hun av sin bestemor og den er trolig fra Gudbrandsdalen.
Då eg var ein liten gut
sprang eg å gjette saua
Sauane i dalen sprang
og eg sprang etter haugan
Kver ein kvell eg heim at kom
Så måtte eg sitta der og syta ved gryta
Ingen va snill imot meg
bare gamle kjerringa
Ho gav meg mat i klute
ba meg spise ute
Eg sette meg bak en løevegg
der spis eg både smør og egg