I 1872 ble det etablert bergverksdrift i Hamn i Senja – Senjen Nikkelverk. Utenlandske investorer ville ta opp nikkel – et metall som på den tiden var verdifullt og etterspurt. Flere arbeidere tok med seg familien sin og slo seg ned på verkets eiendom. En god del barn vokste opp på nikkelverket – og flere av dem jobbet også i gruvene.
Gruvemiljøet – et eget lite samfunn i samfunnet
Fram til nikkelverket kom i gang, hadde de aller fleste som bodde i Berg kommune livnært seg som fiskere, med litt gårdsdrift i tillegg. Fisket ga i perioder gode inntekter til folk – slik var det også i 1872 da nikkelverket ble etablert. Verket hadde faktisk problemer med å få tak i arbeidere en stund. Bygdefolket ville heller jobbe på havet framfor å jobbe i gruvene. Arbeiderne som jobbet ved nikkelverket hadde dermed sjelden lokal tilhørighet, men bestod av en blandet gruppe med menn som reiste rundt i landet og tok arbeid i gruveindustrien.
Flere av arbeiderne tok med seg familien sin når de ble ansatt ved verket. Det var dermed en god del barn som vokste opp i gruvemiljøet i Hamn. De vokste opp i et miljø som skilte seg ut fra bygda ellers. De som arbeidet ved verket, fikk leie husvære på verkets område. Her fikk kun ansatte og deres familier bo. Nikkelverket hadde det meste selv, det fantes både kirke og kirkegård, krambu og bakeri, skole og fattigvesen på verkets grunn. Gruvemiljøet var et eget lite samfunn i samfunnet.
Ulykker og sykdommer
Ulykker skjedde med voksne arbeidere også, og det fikk konsekvenser for hele familien. Ble man skadet, kunne det gå lang tid før man var i stand til å jobbe igjen, og flere ble ufør for livet. I verste fall endte ulykkene med døden. I slike tilfeller måtte kvinnen i familien ta seg jobb i gruvene, og klare seg så best hun kunne for å fø barna. Man kunne få litt hjelp fra verkets fattigvesen, men det var ofte ikke nok. Hvis mor måtte jobbe, ble de eldste barna tatt ut av skolen for å passe på de yngre søsknene hjemme.
Skoleprotokollene viser også sykdommer som gikk blant barna på verket. En av disse var skarlagensfeber, som ikke var til å spøke med. I skoleprotokollene ser vi at verkets lege forbyr syke barn å komme på skolen. Senere snur situasjonen seg, slik at de få barna som enda ikke er syke, får forbud mot å møte opp på skolen, i frykt for at de skal bli smittet.
«Doktoren havde lagt forbud mot at de børn der ei havde hatt skarlagensfeber, fikk søge skolen»
Skoleprotokoll fra skolestyret i Hamn 1883